Diva poliklinika > BLOG > Fileri > Hijaluronski fileri – kako sprečiti komplikacije prilikom aplikacije?

Hijaluronski fileri – kako sprečiti komplikacije prilikom aplikacije?

Danas postoji veliki broj mesta koja nude estetske zahvate po različitim cenama. Međutim, ona ne bi trebalo da bude presudna u donošenju odluke kako se ne bi dogodilo da zahvat obavlja medicinski nestručna osoba, jer u pitanju je zdravlje pacijenta. Kada nestručna osoba pogreši, ne može da reaguje adekvatno, već je potrebno da lekar specijalista, ukoliko je moguće, ispravi grešku i nastalu situaciju.

hijaluronski-fileri-kako-spreciti-komplikacije-prilikom-aplikacije-poliklinika-diva-dr-bogdanovic
Na primer, ukoliko nastupi alergijska reakcija prilikom zahvata u nemedicinskoj ustanovi, nije moguće dati odgovarajuću terapiju. Ona se često može dogoditi kada je reč o hijaluronskim filerima nepoznatog porekla, jer se veliki broj neproverenih i preparata nepoznatog sastava može pronaći na tržištu po veoma niskim cenama, a potencijalne posledice po pacijenta nisu dovoljno istražene, jer ne prolaze adekvatnu kontrolu, a kvalitet je upitan.
 
U polikliniku Diva dr Bogdanović sve češće dolaze pacijenti kojima je potrebno lečenje i korekcija komplikacija nakon aplikacije hijaluronskih filera na neproverenim mestima, pa su komplikacije nastale usled nestručnih tretmana nešto što vidimo skoro svake sedmice.
 
U vezi sa hijaluronskim filerima uvek se govori o efektima, a retko o potencijalnim komplikacijama, njihovom tretiranju i posledicama. Isto je i kada je reč o pohađanju edukacija o postavljanju hijaluronskih filera. Ne govori se dovoljno često o komplikacijama koje se mogu javiti i kako se one moraju tretirati.
 
Prednost kod hijaluronskih filera je što većinu komplikacija do kojih potencijalno može doći, lekar specijalista sa iskustvom može uspešno tretirati jer poseduje znanje i ima pristup lekovima i preparatima koji mogu pomoći. Ovoga puta govorićemo upravo o blažim komplikacijama, a neki naredni i o ozbiljnim posledicama koje mogu da nastanu.
 

Komplikacije sa hijaluronskim filerima

 
Srećom, komplikacije koje se mogu javiti prilikom aplikacije hijaluronskih filera su veoma retke, a različiti su razlozi za njihovo nastajanje.
 

Alergijske reakcije prilikom aplikacije hijaluronskih filera

 
Javljaju se samo u slučaju kada je osoba alergična na anesteziju ili kod hijaluronskih filera nepoznatog sastava. Tada je neophodno prepisati adekvatnu antialergijsku terapiju.
 

Oticanje nakon tretmana hijaluronskim filerima

 
Hijaluronska kiselina zbog vezivanja vode može nekad izazvati oticanje za vreme ili nakon procedure, najčešće kada se koriguju podočnjaci kod osoba sa slabijom limfnom drenažom. U tom slučaju terapija podrazumeva limfnu drenažu, hladne obloge, a po potrebi i primenu kortikosteroidne terapije.
 

Asimetrija ili višak hijalurona

 
Kada zahvat aplikacije hijaluronskih filera obavlja nestručna osoba često se može dogoditi da se u jednom tretiranom delu nađe više hijaluronskih filera. To se najčešće vidi kada je reč o usnama. Tada je potrebno višak hijalurona istopiti enzimom koji lekari specijalisti koriste u tu svrhu.
 

Tindalov sindrom usled neadekvatne aplikacije hijaluronskih filera

 
Kada se hijaluron kao posledica neiskustva ili neznanja previse plitko ubrizga u područje može se pojaviti plavkasta boja. Ova komplikaciju lekari specijalisti takođe rešavaju enzimom koji razgrađuje hijaluron.
 

Granulomi po postavljanju hijalurona

 
Kada se nakon procedure jave kuglice, mogu se istopiti enzimom.
 

Zapušenje arterija tokom aplikacije hijaluronskih filera

 
Stručnjaci znaju da su mesta kao što su nos ili predeo čela i bora u korenu nosa veoma rizična mesta i daju visok stepen komlikacija. Zato je naš stav da se te regije NE TRETIRAJU hijaluronom jer može doći do zapušenja arterija. Zato se određena mesta i ne rade hijaluronom, što iskusan lekar zna. Ukoliko se to ipak dogodi, a ne reaguje na vreme, prekida se cirkulacija i može doći do odumiranja tkiva i trajnih ožiljaka.

Lekari specijalisti sa iskustvom umeju da prepoznaju situaciju i odmah reaguju koristeći enzim koji razgrađuje hijaluron kako ne bi došlo do neželjenih posledica. Ukoliko nakon procedure primetite bledilo kože, potrebno je odmah javiti se lekaru, jer je to prvi znak oštećenja arterije.

U poliklinici Diva dr Bogdanović se za aplikaciju hijaluronskih filera koristi tupa kanila – tupa igla koja ne može oštetiti arteriju i zato je sigurnija od obične igle.

Herpes infekcija

Ova infekcija nema nikakve veze sa procedurom jer se virus herpesa već nalazi u telu.

Infekcije

Veoma retko se javljaju, a tretiraju se antibioticima.

Modrice

Mogu se javiti nakon tretmana, traju kratko i mogu se prakriti šminkom. Preporučuju se hladni oblozi.

Kako izabrati lekara specijalistu za aplikaciju hijalurona kako biste bili sigurni u proceduru?

Obratite pažnju na to koliko brinu o pacijentima, kao i da li će biti dostupni kada je reč o nezi u slučaju komplikacije.

Budite sigurni da imaju i dovoljno iskustva i znanja, a ne samo da su prošli osnovnu edukaciju.

Pogledajte prethodne radove lekara specijaliste za kojeg se odlučite.

Informišite se o hijaluronski filerima koje će koristiti tokom procedure.

Odlučite se za lekara specijalistu jer u medicinskoj ustanovi imaju pristup svim neophodnim medicinskim materijalima i lekovima za prvu pomoć ukoliko dođe do komplikacije.

Retko se priča o komplikacijama, i zato u poliklinici Diva dr Bogdanović, koja je edukacioni centar za hijaluronske filere, posebnu pažnju obraćamo na brigu o pacijentima kako tokom, tako i nakon procedure. Insistiramo na kontroli, a ukoliko je potrebno, kao medicinska ustanova imamo sve što je neophodno da bi se sprečile komplikacije. Iskusni lekari specijalisti sa višedecenijskom praksom prilikom aplikacije hijaluronskih filera koriste Pixel kanilu, kao dodatnu sigurnost. U rukama stručnjaka procedura postavljanja hijalurona je izuzetno sigurna.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar