Diva poliklinika > BLOG > Uklanjanje dlaka > Da li znate zašto se epilacija laserom mora raditi u više tretmana sa pravilnim pauzama?

Da li znate zašto se epilacija laserom mora raditi u više tretmana sa pravilnim pauzama?

Da bi epilacija laserom bila efikasna i da bi se dugotrajno uklonile dlačice potrebno je da bude ponovljena barem 4 do 5 puta, sa tačno definisanim pauzama između tretmana. Uspešnost epilacije uveliko zavisi od praćenja tog ritma, a evo i zašto.

zasto-se-epilacija-lasero-radi-u-vise-tretmana-sa-pauzama-poliklinika-diva

Zbog čega je, pre više od 3 miliona godina, kao deo evolutivnog procesa, broj dlaka na ljudskom telu počeo da se smanjuje još nije u potpunosti razjašnjeno. Postoje barem dve pretpostavke.

Jedna je da je do toga došlo kao posledica naseljavanja ljudi u toplije krajeve, kao i zbog globalnog otopljavanja, te stvaranja većeg broja znojnih žlezda. Druga, gubitak malja objašnjava promenom hormonalnog statusa, što se dovodi u vezu i sa različitom količinom dlaka kod muškaraca i žena. Istovremeno, sa smanjenjem broja dlaka na telu, menjala se i njihova funkcija.

Dlaka

Folikul dlake – koren, sastavljen je od matičnih ćelija i krvnih sudova, lojne žlezde i mišića koji podiže dlaku, a sve to nalazi se duboko u trećem sloju kože – dermu i predstavlja živi deo dlake.

Dlaka koju vidimo na koži je deo koji je sastavljen od keratina i predstavlja njen mrtvi deo.

Na ljudskom telu razlikujemo 2 vrste dlaka:

  • terminalnu dlaku – oštru i debelu i
  • velus dlaku – svetlu i tanku,

Delovi tela koji nisu pokriveni maljama su tabani, dlanovi i sluzokoža.

Funkcija dlake

Terminalna dlaka ranije je pokrivala celo telo čoveka i štitila ga od niskih temperatura. Zato nas i danas prođe jeza kada je hladno jer reaguje mišić podizač. Ujedno, uloga dlake je i da pojača osećaj dodira.

Dlake su najgušće na glavi i štite nas od UV zračenja, a što ih ima više i što su kovrdžavije, zaštita je veća.

Za zaštitu čula vida služe obrve i trepavice. Prve da spreče znoj da dođe do oka, a druge da onemoguće da u njega upadnu razne čestice.

U nosu, služe za zaštitu disajnih puteva od prašine.

Ujedno, terminalne dlake kod čoveka zadržale su se i u predelu prepona, kao zaštita reproduktivnih organa.

Kako dlaka raste?

Dlaka prilikom rasta prolazi kroz 3 faze:

  • anagenu – fazu aktivnog rasta,
  • katagenu – retrogradnu fazu i
  • telogenu – fazu mirovanja.

Uobičajeno je da je u anagenoj fazi istovremeno oko 80% do 90% dlaka, u katagenoj oko 1%, a u telogenoj oko 10% do 20% na licui kada govorimo o dlakama kose. Za dlake na telu je karakteristično da su u fazi rasta 20 do 30%, a u prelaznoj fazi 70%.

Zašto je za dugotrajno uklanjanje dlačica epilacijom laserom potrebno više tretmana?

S obzirom na to da su dlake koje se nalaze u aktivnoj fazi rasta – anagenoj fazi, najbolji cilj za laserski snop jer su bogate pigmentom, kada se odlučite za epilaciju laserom, da bi rezultati bili adekvatni, potrebno je ispoštovati faze rasta dlake.

Zato i jeste neophodno epilaciju laserom ponoviti 3 do 5 puta kada je reč o tamnim dlačicama, sa pauzom od 4 do 10 sedmica između tretmana. Odnosno, 4 do 6 tretmana sa pauzom od 3 do 4 nedelje između njih kada se uklanjaju svetle dlačice, kako bi se ispratio ciklus rasta dlake. Na taj način je moguće dobiti dugoročne rezultate.

Naravno, koliko je tačno tretmana laserske epilacije potrebno da bi ona bila efikasna zavisi od kvaliteta dlake.

Najbolji rezultati tretmana laserska epilacija postižu se kada je koža svetla, a dlačice tamne.
Diodni laseri rade po principu prepoznavanju pigmenta dlake i uništavanju dlake u korenu laserskim snopom u fazi rasta dlake. Zato je bitno da koža ne bude osunčana, da pigment kože ne bi odvlačio enegiju laserskog snopa.

Razlozi za uklanjanje dlaka pomoću procedure epilacija laserom

Danas se dlake uklanjaju kako iz estetskih, tako iz zdravstvenih razloga. Epilacija laserom odličan je izbor kako bi se sprečilo da dlačice urastaju i da dolazi do upale folikula dlake – folikulitisa.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku, hormonski status i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatan pregled u vezi sa procedurom laserska epilacija u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled u vezi sa procedurom laserske epilacije u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

  • DIVA Centar – Kosovska – Stari Grad,
  • DIVA Slavija – Vračar i
  • DIVA Novi Beograd.

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

  • svakog radnog dana od 9h do 20h
  • i subotom od 9h do 15h.

Veliki broj, kako ženskih, tako i muških pacijenata posle epilacije medicinskim laserom izašli su vrlo zadovoljni iz naše klinike. 

 

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar