Akne i bubuljice - istine i zablude

Akne (bubuljice) bolest koja pravi glavobolju i deci i roditeljima, u nekim slučajevima je razlog anksioznosti i frustracije i u odraslom životnom dobu. Ako se akne ne leče na vreme i uz adekvatnu stručnu pomoć dermatologa, često dolazi do pogoršanja. Mogu se proširiti na veće površine kože i dovesti do jake gnojne upale, koja može rezultirati formiranjem manjih ili većih ožiljaka.

Šta su zapravo akne i kako se manifestuju?

O aknama zapravo znamo i mnogo i malo i za njih se vezuje dosta zabluda. Po definiciji akne su oboljenje pilosebacealne jedinice, androgen zavisna. Ovaj patogenetski proces uključuje četiri komponente:

 1. hiperkeratinizaciju, hiperproliferaciju i abnormalna diferencijaciju keratinocita u gornjim delovima folikula,
 2. gubitak balansa između različitih filotipova cutibacterum acnes,
 3. hiperseboreja – povećana produkcija sebuma i izmena njegovog sastava,
 4. inflamacija – oslobađanje medijatora inflamacije i aktiviranje urođenog imunskog sistema kože.

Da li su sve akne iste?

Nisu sve akne iste, iako jeste reč o upalnom oboljenju kože. Akne se mogu manifestovati u obliku mitesera – komedona ili crvenih i žućkastih bubuljica – papulo pustula. Inflamacija tj. upala postoji kod svih lezija kod akni, a one se mogu podeliti na:

 • acne vulgaris – u 90% slučajeva javljaju se kod adolescenata pri čemu je veća učestalost kod muške populacije i
 • acne adultorum – koje se javljaju kod osoba iznad 25 godina starosti, češće kod žena nego kod muškaraca.

U zavisnosti od lezija koje dominiraju u kliničkoj slici dele se na:

 • otvorene i zatvorene komedone,
 • papule,
 • pustule,
 • noduse i
 • pseudociste.

Da li se sve akne isto leče?

Uvek se mora se insistirati na individualnom pristupu i velikom poverenju u doktora koji leči. Proces ima uspona i padova i različiti su principi lečenja.

Tako npr. ako neko ima policistični ovarijalni sindrom ili insulinsku rezistenciju u proces lečenja akni uključuje se i ginekolog, a veoma često i endokrinolog. Izbacuje se određena hrana i pokušava se ustanoviti da li postoji hormonski disbalans, dijabetes, problem sa gojaznošću ili drugim bolestima…

Kod lečenja acni vulgaris ponekad je dovoljna lokalna terapija i pravilna nega, a nekad su potrebni i antibiotici ili izotretinoin. Postoji velika stigma oko njega ali opet taj lek je u upotrebi od 1980. godine i treba ga primeniti ukoliko se proceni da je posredi teži oblik akni. Takođe, potrebno je raditi dovoljno energično i sa adekvatnim dozama. Primenjuje se i kako ne bi ostajali ožiljci.

Da li se akne prenose?

Akne nisu zarazno oboljenje i one se ne mogu prenositi na druge osobe.

Da li akne nastaju usled nedovoljne higijene?

Naprotiv, preterana upotreba sredstava za higijenu, posebno sredstava za čišenje lica koji u svom sastavu imaju alkohol dodatno isušuju kožu što daje signal lojnim žlezdama na pojačanu aktivnost i veću produciju sebuma i akne se mogu pogoršati. Nega problematične kože sklone aknama mora biti veoma pažljiva i prema preciznim savetima dermatologa da se stanje kože ne pogorša.

Akne i genetika

Genetika igra veliku ulogu, te tako ukoliko su roditelji imali akne u velikom procentu to će se desiti i kod dece. Težina zavisi prosto od imunskog odgovora ali i od sveukupne reakcije i odgovora na kortizol, odnosno androgene koji su u direktnoj povezanosti jer androgeni povećavaju produkciju sebuma.

Da li hormoni utiču na akne i kako?

Hormoni mogu pojačavati stvaranje sebuma u lojnim žlezdama.
Akne se pojavljuju najčešće tokom puberteta jer se u tom periodu, i kod muškaraca i kod žena, povećava nivo muških hormona (androgena). Oni su ti koji direktno utiču na regulaciju rada lojnih žlezda, odnosno pojačavaju njihovu aktivnost.

A prekomerno lučenje sebuma je jedan od glavnih simptoma koji može dovesti do pojave akni. Oko 70% svih mladih osoba u periodu puberteta imaju problematičnu ili aknoznu kožu.

Da li akne nestaju posle puberteta?

U većini slučajeva stanje akni i bubuljica se vidljivo poboljšava nakon puberteta. Ipak, oko 40% odraslih osoba (od 25 godina i više) povremeno imaju akne.

Dok se sa vremenom kod muškaraca hormoni stabilizuju, obično posle 25. godine, kod žena se i dalje menjaju, najčešće između 20. i 40. godine, što može uticati na produženje trajanja akni.

Da li uvek ostaju ožiljci posle akni i od čega to zavisi?

Da li će se ožiljci formirati zavisi od više faktora:

 • Da li je lečenje počelo na vreme – ako je otpočelo u fazi blage upale, odnosno onda kada su postojali otvoreni i zatvoreni komedoni sa pojedinačnim aknama, očekuje se mnogo bolji ishod lečenja i bez posledica u vidu ožiljaka.
 • Od tipa kože – ako je koža genetski sklona ožiljcima, veća je mogućnost formiranja ožiljnog tkiva.
 • Od tipa i oblika akni – blagovremeno lečenje blažih ili srednje teških oblika akni laserima i adekvatnom kućnom negom imaju manju mogućnost ostavljanja ožiljaka.
 • Od dužine trajanja upale – ako je upala dugo trajala povećana je mogućnost ozbiljnijih posledica.

Kako hrana utiče na akne i bubuljice

Loša hrana, odnosno prerađena, industrijska hrana bogata zasićenim mastima može pogoršati stanje akni jer dovodi do inflamacije i podiže nivo insulina u krvi.

Što se tiče npr. insulinske rezistencije i akni, primećeno je da smanjeni unos šećera posle 10 nedelja pokazuje kliničko i histološko poboljšanje akni. Hrana niskog glikemijskog indexa smanjuje IGF1 kod umerenih i teških oblika akni, dok veća konzumacija mleka uzrokuje ranu menarhu kod devojčica, a takođe dovodi i do povećanja serumskog insulina.

Da li postoje namirnice od kojih se pogoršavaju akne i koje namirnice povoljno deluju na aknoznu kožu?

Iako se ni za jednu namirnicu ne može reći da je uzrok akni ipak je potrebno izbegavati namirnice kao što su mleko, belo brašno, šećeri, biljna ulja i trans masti. Od preporučenih namirnica u svakodnevnu ishranu bi trebalo uvrstiti celovita zrna žitarica, zeleno povrće, ribu i hranu bogatu omega 3 mastima, antioksidanse…  

Dakle, savetuje se kvalitetna, uravnotežena i raznovrsna hrana odnosno ono što se naziva mediteranska ishrana. Potrebno je posmatrati telo kao jedan savršeni sklop, koji treba pratiti i razumeti šta nam kaže, a truditi se što više da se krećemo, živimo i provodimo vreme na čistom vazduhu i u prirodi.

Da li se akne javljaju samo na licu?

Akne i bubuljice se mogu javiti na različitim regijama. Najčešće je zahvaćeno lice, ali se takođe mogu pojaviti na grudnom košu i leđima, pa čak i ramenima.

Da li šminka utiče na pojavu akni?

Šminka utiče na pojavu akni ako se koriste puderi koji su teški i koji su komedogeni, kao i ukoliko se šminka ne skine noću ili ako se sa njom preteruje.

Zašto se akne ne smeju cediti?

Često pitanje je da li akne smeju da se diraju tj. cede? Ne, ne treba ih dirati, jer će pritisak praviti inflamaciju i veća je šansa za ožiljkom ili postinflamatornom hiperpigmentacijom. Naročito se ne smeju cediti bubuljice u predelu korena nosa i usana jer tu postoji komunikacija bliska mozgu pa može doći do širenja infekcije. Komedoekstrakcija tj. ceđenje mitisera je dozvoljeno, ali bi to trebale raditi obučene osobe.

Da li akne i bubuljice mogu nastati od stresa?

Stres ne može direktno prouzrokovati nastanak akni, ali ako usled stresa dođe do hormonskog poremećaja to može dovesti do pojačanog lučenja sebuma u lojnim žlezdama i dovesti do pojave akni na koži.

Kako kontraceptivne pilule deluju na akne?

Akne obično uzrokuju visoki nivoi androgena – muških hormona koji stimulišu proizvodnju sebuma i začepljenja izvodnih kanala. Viši nivoi androgena (tačnije, testosterona) znače jače lučenje sebuma, što zauzvrat obično dovodi do pojave i pogoršanja akni.

Većina kontraceptivnih pilula sadrži dva ženska hormona (estrogen i progesterone) koji ne utiču direktno na akne. Ali mogu smanjiti rizik od pojave novi akni balansiranjem efekata viška androgenih hormona. U praksi se pokazalo da kontraceptivne pilule, ne samo da ne uzrokuju akne nego su prilično efikasne u njihovoj prevenciji.

Kakav je uticaj sunca na akne?

Sunčevi zraci (preciznije UV zraci iz sunčevog spektra) imaju antibakterijsko dejstvo na kožu. Zbog toga se akne često preko leta smiruju, ali posle dužeg izlaganja suncu lokalni imunitet kože opada, te na jesen, kada se prekine sa aktivnim sunčanjem, obično, dolazi do naglog pogoršanja akni.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku, hormonski status i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije kod dermatologa za bubuljice pre procedure za lasersko uklanjanje akni u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedura za lasersko uklanjanje bubuljica u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija kako bismo na pregledu precizirali kakvi rezultati mogu da se očekuju:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska 34 – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa 19a – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića 125d – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša “Poliklinika Diva”

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar