Šta je to melazma?

Melazma je tamnobraon pigmentna fleka koja se nalčešće javlja na koži lica, odnosno na onim delovima kože koji su izloženi suncu. Pojavljuje se zbog prekomerne sinteze pigmenta melanina u specijalizovanim ćelijama u koži koje se nazivaju melanociti.

Uzroci nastanka melazme

Uzrok nastanka melazme je ili nepoznate etiologije ili je prouzrokovana hormonalnim disbalansom. Kod većine žena nastaje u toku trudnoće ili neposredo nakon porođaja. Do razvoja melazme dolazi zbog:

 • povišenog nivoa ženskih polnih hormona,
 • uzimanja kontracepcijskih pilula,
 • lekova koji sadrže hormon progesterone i estrogen,
 • oboljenja štitne žlezde.

Treba napomenuti i da antikonvulzivni lekovi pogorošavaju postojeću melazmu. A efekat melazme se uvek dodatno pojačava pri izlaganju sunčevoj svetlosti ili izvorima UV zračenja, tokom letnjih meseci.

Kod koga se melazme češće pojavljuju?

Melazma se najčeće javlja kod žena. Čak u 90% slučajeva se javlja u ženskoj populaciji a samo u 10% kod muškaraca. Kod žena se javlja u periodu između 20. i 50. godine života, pogotovo kod onih sa tamnijim tipom kože.

Kakve sve melazme postoje?

Melazma nastaje kao posledica nakupljanja pigmenta melanina u epidermisu, dermisu ili u oba sloja kože, pa ih možemo podeliti na:

 • površinske,
 • duboke ili
 • kombinovani oblik melazme.

Kod površnog tipa melazme, pigment melanin nalazi se samo u površnom sloju kože, epidermisu, dok se kod duboke melazme pigment deponuje i u središnji sloj kože, dermis. Kod kombinovanih melazmi pigment je u oba sloja kože.

Gde se sve melazme mogu pojaviti?

Melazma za veliki broj žena predstavlja estetski problem zbog odavanja utiska o „prljavoj koži lica“.
Melazma se može pojaviti:

 • centralno na licu – na čelu, nosu, obrazima i nausnicama,
 • na predelu obraza – kada može zahvatiti obraze, kao i nos.
 • na prednjoj donjoj polovini lica

Koje su najefikasnije metode za lečenje i uklanjanje melazme?

Kod lečenja melazme, osnovni cilj je blokirati stvaranje novog melanina kao i uklanjanje već postojećeg melanina u koži. Uklanjanje melazme postiže se:

 • Intenzivnim pulsnim svetlom- Intense Pulse Light (IPL) laserskom terapijom
 • Frakcionisanim laserom
 • PRP tretmanima
 • hemijskim pilingom
 • topikalnim kremama koje sadrže supstance koje izbeljuju postojeće hiperpigmentacije i blokiraju stvaranje novog melanina.

Lečenje melazme je dugotrajan proces, a o vrsti lečenja se uvek treba konsultovati sa lekarom specijalistom dermatologije.

Uklanjanje melazme laserom

Lasersko uklanjanje melazme je jedan vid komforne i bezbedne terapije za pacijente, koju isključivo primenjuje lekar, specijalista dermatologije.

Uklanjanje melazme IPL laserom

IPL laser (intenzivno pulsno svetlo) je tretman podmlađivanja koji koristi svetlosnu terapiju određene talasne dužine za razgradnju melanina u koži, smanjuje hiperpigmentacije i dovodi do ujednačavanja tena kože. IPL laserom se može tretirati koža lica, dekolte, kao i gornja površina šaka koje su uvek izložene suncu.

Kako IPL laser uklanja melazme?

IPL laser radi po principu proizvodnje snopa svetlosti različitih talasnih dužina koju apsorbuju specijalizovane ćelije u kože kako bi popravile svoja oštećenja i razgradile nagomilane količine pigmenta melanina.

Koliko traje tretman uklanjanja melazme IPL laserom?

IPL laser tretman traje oko 30 minuta, u zavisnosti koja se regija tretira laserom. Pre tretmana se očisti, dezinfikuje koža, nanese sloj hladnog gela, stavljaju zaštitne naočare, kako bi se sprečilo oštećenje vida prilikom primene laserske terapije.

Da li je tretman IPL laserom bolan i na koji način se izvodi?

Tretman se izvodi uranjanjem sonde u hladan gel i aktiviranjem svetlosti koju emituje sonda lasera. Procedura nije bolna. Na mestu tamnijih hiperpigmentacija mogu se osetiti veoma blaga i diskretna peckanja, kao i prijatna toplota.

Šta da očekujete posle tretmana i kada se vide prvi rezultati?

24 časa nakon tretmana koža može biti topla, može se osećati blago peckanje i primetiti blago crvenilo. U toku 7 dana nakon tretmana, braon tačke i pigmentisane površine postaju tamnije usled razgradnje pigmenta melanina koji je oslobođen nakon laserskog tretman.

Prvi rezultati tretmana postaju vidljivi dve nedelje nakon tretmana, kada se smanjuje pigmentacija kože i fleke postaju svetlije.

Koliko se tretmana IPL laserom preporučuje za uklanjanje melazme?

U zavisnosti od stepena hiperpigmentacije i veličine površine koja se tretira, savetuje se 1 do 5 tretmana, sa razmakom od 3 do 4 nedelje između njih.

Tretmani se rade u zimskim mesecima, na neosunčanu kožu. OBAVEZNA je zaštita od sunca i upotreba kreme sa SPF 50+ mesec dana nakon tretmana, kao i prilikom svakog daljeg izlaganja suncu kako se pigment ne bi ponovo aktivirao.

Frakcionisani laser za uklanjanje melazme

Frakcionisani laser je neinvazivna laserska procedura gde laserski snop prodire kroz epidermis ciljajuću dublje strukture kože. Laser emituje mikroskopske laserke zrake koji tretiraju više slojeva kože u isto vreme.
Oponaša povredu kože stimulišući je da prođe kroz svoj prirodni proces zarastanja izazivajući kontrakciju postojećih kolagenih vlakana i u isto vreme stimulišući proizvodnju novog kolagena, tkiva i ćelija. Pigment melanin se prilikom prodiranja laserskog snopa oslobađa u površni epidermis i finom eksfolijacom kože, koja se javlja dva dana nakon tretmana, uklanja iz kože.

Koliko traje procedura uklanjanja melazme Frakcionisanim laserom?

Tretman traje od 10 do 20 minuta, u zavisnosti od površine koja se tretira.

Da li tretman Frakcionisanim laserom boli?

Tretman nije bolan. Pacijent oseća u isto vreme toplotu lasera i sa druge strane hladan vazduh kojim se koža hladi prilikom tretmana.

Šta očekivati i kako se ponašati nakon procedure uklanjanja melazme Frakcionisanim laserom?

Nakon tretmana koža je crvena, oseća se blago peckanje i zatezanje. Crvenilo se povlači u roku od 24h nakon tretmana, a fino perutanje kože počinje 48h nakon tretmana i traje 2 do 4 dana, u zavisnosti od tipa kože. Tretira se samo neosunčana i svetla koža, a zaštita od sunca je obavezna nakon procedure.

Koliko tretmana je potrebno?

Neophodno je 1 do 4 tretmana, koji se izvode u razmaku od 4 do 6 nedelja.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku, hormonski status i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za proceduru uklanjanje melazme laserom u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure za lasersko uklanjanje melazme u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska 34  – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa 19a – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića 125d – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Naši lekari specijalisti će Vam na pregledu reći kakve rezultate možete da očekujete nakon ove procedure.

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

 

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar