Fibromi su benigni izraštaji vezivnog tkiva

Metode lečenja, odstranjivanje laserom ili radiotalasna metoda

Šta su fibromi

Fibromi su benigni izraštaji od vezivnog tkiva, dosta česti, sa sporim rastom. Javljaju se kao pojedinačni ili multipni izraštaji na koži.

Gde se najčešće javljaju

U predelu glave se javljaju na koži kapaka, vrata, na trupu i pregibnim regijama – pazuhu i preponama. Okruglog su ili ovalnog oblika, jasno ograničeni od okoline. Najčešće su uskom peteljkom vezani za podlogu (fibroma pendulum), a nekada imaju široku bazu. Veličina je od nekoliko milimetara do nekoliko santimetara u prečniku – gigantski fibromi. Mogu biti tvrde (fibroma durum) ili meke konzistencije (fibroma molle). Na trupu je boja fibroma malo tamnija od okolne kože. U predelu prepona i pazuha su obično modrikasti ili hiperpigmentisani.

Pacijenti ih često mešaju sa mladežima, bradavicama ili keratozama.

Koji su uzročni faktori nastanka fibroma

Najčešće nastaje u srednjim godinama. Predispozicija za njegov nastanak je gojaznost, hormonski disbalans, hronična iritacija i genetska predispozicija. Neka novija istraživanja su otkrila prisustvo humanog papiloma virusa (HPV) tipa 6 i 11 u promenama.

Zašto fibrome treba energično lečiti

Uklanjanjem fibroma se sprečava njihovo dalje širenje po koži jer je u nekim slučajevima dokazano prisustvo virusa.

Povređivanje ili uvrtanje fibroma izaziva bol i krvarenje. U prevojima, posebno u toplim mesecima, može da se javi svrab, iritacija i sekundarna infekcija.

Takođe je veoma bitan i estetski aspekt lečenja jer koža sa papilomima izgleda grubo i neuredno, a njihovim odstranjivanjem se ponovo dobija zdrava lepa koža bez ovih neprijatnih izraslina.

Dijagnoza

Dijagnoza je jednostavna, iako mogu da liče na bradavice i mladeže, a postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda i patohistolopkog nalaza.

Veće fibrome treba poslati na PH da bi se proverile ćelije fibroma pod mikroskopom i isključilo prisustvo tumorskih ćelija.

Koje su metode lečenja fibroma

Metode lečenja su odstranjivanje laserom ili radiotalasna metoda. Na osnovu obimnih studija rađenih i u svetu i kod nas radiotalasna metoda je pokazala visok stepen efikasnosti – procenat izlečenja je 97 %

Osim efikasnosti radiotalasna metoda daje i odličan estetski rezultat jer se fibromi otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom u trajanju od 20 – 40  sekundi, bezbolno, I sa jedva primetnim ožiljcima. Za samo par minuta moguće je odstaniti 20 – 30 promena. I sami pacijenti su najzadovoljniji primenom radiotalasa. Uklanjanje je jednostavno i bezbolno uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Fibromi na očnim kapcima

Za promene na očnim kapcima takođe su idealni radiotalasi jer je to jedina metoda potpuno bezopasna za oči, a izuzetno je komforno  uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Kako odabrati lekara

Neprijatna iskustva sa radiotalasima možete doživeti samo ako vam rade lekari bez potrebnog znanja i iskustva. Naravno za iskusnog radiotalasnog hirurga to su vrlo jednostavne intervencije bez obzira na veličinu ili lokalizaciju, zato mudro birajte gde ćete se lečiti.

Autor teksta: Dr spec Svetlana Bogdanović Rašković, specijalista
plastične hirurgije