Zašto je adekvatna nega važna za prevenciju starenja kože - kako očuvati mladolikost i u 71. godini?

Fontana mladosti još nije otkrivena, ali do tada svakako postoje određene rutine koje, ako ih se svakodnevno pridržavamo, mogu na duže staze doprineti da izgledamo onoliko mladoliko koliko se osećamo. Često ponavljamo da koža pamti i da će način na koji se odnosimo prema njoj biti vidljiv godinama kasnije. Odličan primer za to je sedamdesetjednogodišnja Sunčica Milićević, ekonomista u penziji.

zasto-je-adekvatna-nega-važna-za-prevenciju-starenja-koze-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-dermatologija

Sunčica Milićević, majka Dejana Milićevića, našeg poznatog fotografa, zakoračila je u osmu deceniju. U trenutku našeg razgovora sa osmehom i ponosom nam je saopštila da ima 71 godinu i mesec dana, a mladalačka energija koja je krasi itekako je vidljiva i na njenom licu. Zato vam otkrivamo kako izgleda njena svakodnevna rutina kada je reč o nezi kože, jer očigledno deluje.

Dnevni ritual nege koji prija koži je jednostavan!

„Dok sam radila kao ekonomista, poštovao se određeni kodeks oblačenja i izgleda. Šminkala sam se svakodnevno – puder, maskara karmin i malo rumenila. Nikada to nije bila teška šminka u slojevima. Kada tokom dana šminka `popusti`, utapkam papirnom maramicom da sprečim sjaj i ostavim je, ne dopunjujem.“

„Ono što je veoma važno je šta radim čim dođem kući – odmah prvo skidam šminku mlekom – to je obavezno! Zatim operem lice blagim sapunom i mlakom vodom, a poslednje ispiranje je uvek hladnom vodom. To poslednje umivanje hladnom vodom je važno jer skuplja pore i podstiče bolju prokrvljenost kože. To radim uvek, čak i kada nisam našminkana, jer na koži se tokom dana nakupi nečistoća.“, naglašava Sunčica.

„I dan danas je isti postupak. Ujutru ustanem, umijem se i zatim na čistu kožu nanesem kremu koja odgovara mom mešovitom tipu kože. Isto radim i kad uđem u kuću, a i uveče, pred spavanje“, dodaje ona.

Kako znate da krema koju koristite odgovara Vašem tipu kože?

„Znam da je krema idealna za moju kožu kada nemam neprijatan osećaj zatezanja kože, kada je elastična i hidrirana, a ne znoji se preterano, čak ni kada su temperature visoke, dok ujedno imam osećaj slobode na licu zbog lagane teksture kreme. Zato je krema koju sada koristim Ultra Care iz dr Bogdanović Cosmetics kolekcije.“

„Ranije sam koristila isključivo Dior kreme, dnevnu i noćnu. Počela sam sa Diorom i koristila sam ga sve dok nisam otišla u penziju pre 10 godina. Zatim sam tražila nešto novo. Međutim šta god da sam stavila na lice, nisam se osećala prijatno u svojoj koži. Onda sam na poklon dobila kremu dr Bogdanović. Već nakon par dana korišćenja sam osetila da mi je koža elastična i hidrirana, a krema je lagana i ne opterećuje mi kožu, zato sam zadovoljna i koristim je već dve godine svakodnevno“, ističe Sunčica.

Šta je sve potrebno da bi koža izgledala perfektno i u osmoj deceniji?

Sunčica Miličević ističe da je osnova genetika, a sve ostalo je nadogradnja i da je itekako važno kako se o koži brinemo spolja i iznutra: „Svakodnevni stres utiče i na kožu. Kako ćemo se izboriti sa tim stresom zavisi od mentalnog sklopa osobe. Pored svih stresova, čovek mora život da prihvati takvim kakav jeste. Ovaj trenutak je samo to – trenutak, i onda je gotovo. Naravno da svaka stresna situacija ostavlja posledice, međutim samokontrola je najbitnija. Da razlučite šta je bitno, zbog čega čovek treba da se sekira, od onoga što je periferno, što apsolutno zaboravite u trenutku i ne vraćate se više na to. I zato samo osmeh na lice i gledajte na život pozitivno.

„I mislim da je san jako bitan. Trudim se da imam jedno 7 sati dnevno obaveznog spavanja. Ukoliko spavam manje tokom noći, u toku dana moram da nadoknadim tih sat ili dva obavezno. S tim što je u mladosti, normalno, bilo i nespavanja, ali organizam tada mnogo lakše podnosi sve, a sada ne“, savetuje Sunčica.

„Uz to, važno je unositi dovoljno vode u organizam. Pijem barem oko 2 litre vode dnevno i na taj način kožu hidriram iznutra“, savetuje ona.

„I naravno, dnevni ritual nege kože je veoma važan i praktikujem ga kako na licu, tako i na vratu i poprsju.“

Zašto je važno imati negovanu i lepu kožu?

„Lepa koža mi je važna jer mi je bitno da kad se probudim budem zadovoljna sobom, a onda i na druge reflektujem to zadovoljstvo“, otkriva Sunčica.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334