Pratite nas na

Šta su fibromi i kako ih ukloniti?

Fibromi su benigni izraštaji vezivnog tkiva, a često se pojavljuju na kapcima, preponama, vratu i ispod pazuha. Dešava se da liče na bradavice ili mladeže i zato pravu dijagnozu postavlja lekar specijalista.

Radiotalasna metoda je metoda izbora za uklanjanje fibroma jer procedura kratko traje, ne ostavlja ožiljke i komforna je za pacijenta, a dovoljna je samo jedna poseta lekaru.

uklanjanje-fibroma-radiotalasnom-metodom-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-dermatoloska-ordinacija

Šta su fibromi?

Fibromi su veoma česti benigni izraštaji, sa sporim rastom. Javljaju se kao pojedinačni ili multipni izraštaji na koži, a ima ih oko polovine svetske populacije.

Gde se fibromi najčešće javljaju?

U predelu glave se javljaju na koži kapaka, vrata, na trupu i pregibnim regijama – pazuhu i preponama.

Okruglog su ili ovalnog oblika, jasno ograničeni od okoline. Najčešće su uskom peteljkom vezani za podlogu (fibroma pendulum), a nekada imaju široku bazu. Veličina je od nekoliko milimetara do nekoliko santimetara u prečniku – gigantski fibromi. Mogu biti tvrde (fibroma durum) ili meke konzistencije (fibroma molle).

Na trupu je boja fibroma malo tamnija od okolne kože. U predelu prepona i pazuha su obično modrikasti ili hiperpigmentisani.

Pacijenti ih često mešaju sa mladežima, bradavicama ili keratozama.

Koji su uzročni faktori nastanka fibroma?

Najčešće nastaju u srednjim godinama. Predispozicija za nastanak fibroma mogu biti gojaznost, hormonski disbalans, hronična iritacija i genetska predispozicija. Neka novija istraživanja su otkrila prisustvo humanog papiloma virusa (HPV) tipa 6 i 11 u promenama.

Zašto fibrome treba energično lečiti?

Uklanjanjem fibroma se sprečava njihovo dalje širenje po koži jer je u nekim slučajevima dokazano prisustvo virusa.

Povređivanje ili uvrtanje fibroma izaziva bol i krvarenje. U prevojima, posebno u toplim mesecima, može da se javi svrab, iritacija i sekundarna infekcija.

Takođe je veoma bitan i estetski aspekt lečenja jer koža na kojoj su se pojavili fibromi izgleda grubo i neuredno, a njihovim odstranjivanjem se ponovo dobija zdrava lepa koža bez ovih neprijatnih izraslina.

Dijagnoza

Dijagnoza je jednostavna, iako mogu da liče na bradavice i mladeže, a postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda i patohistološkog nalaza.

Veće fibrome treba poslati na PH analizu da bi se proverile ćelije fibroma pod mikroskopom i isključilo prisustvo tumorskih ćelija.

Koje su metode lečenja fibroma?

Česte metode lečenja su odstranjivanje laserom ili radiotalasna metoda. Na osnovu obimnih studija rađenih i u svetu i kod nas radiotalasna metoda je pokazala visok stepen efikasnosti – procenat izlečenja je 97%.

Osim efikasnosti, radiotalasna metoda daje i odličan estetski rezultat jer se fibromi otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom u trajanju od 20 do 40  sekundi, bezbolno, i sa jedva primetnim ožiljcima.

Za samo par minuta moguće je odstaniti 20 do 30 promena. I sami pacijenti su zadovoljni primenom radio-talasa. Uklanjanje je jednostavno i bezbolno uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Fibromi na očnim kapcima

Za promene na očnim kapcima takođe su idealni radio-talasi jer je to jedina metoda potpuno bezopasna za oči, a izuzetno je komforno uz korišćenje anestetika u obliku kreme.

Kako odabrati lekara za uklanjanje fibroma?

Neprijatna iskustva sa radio-talasima možete doživeti samo ako proceduru izvode lekari bez potrebnog znanja i iskustva. Naravno za iskusnog radiotalasnog hirurga to su vrlo jednostavne intervencije bez obzira na veličinu ili lokalizaciju fibroma, zato birajte gde ćete se lečiti.

Autor teksta: Dr spec Svetlana Bogdanović Rašković, specijalista
plastične hirurgije

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply