Šta su fibromi i kako ih ukloniti

Fibromi su benigni izraštaji vezivnog tkiva

Metode lečenja, odstranjivanje laserom ili radiotalasna metoda

poliklinika-diva-fibromi-blog

Šta su fibromi

Fibromi su benigni izraštaji od vezivnog tkiva, dosta česti, sa sporim rastom. Javljaju se kao pojedinačni ili multipni izraštaji na koži.

Gde se najčešće javljaju

U predelu glave se javljaju na koži kapaka, vrata, na trupu i pregibnim regijama – pazuhu i preponama. Okruglog su ili ovalnog oblika, jasno ograničeni od okoline. Najčešće su uskom peteljkom vezani za podlogu (fibroma pendulum), a nekada imaju široku bazu. Veličina je od nekoliko milimetara do nekoliko santimetara u prečniku – gigantski fibromi. Mogu biti tvrde (fibroma durum) ili meke konzistencije (fibroma molle). Na trupu je boja fibroma malo tamnija od okolne kože. U predelu prepona i pazuha su obično modrikasti ili hiperpigmentisani.

Pacijenti ih često mešaju sa mladežima, bradavicama ili keratozama.

Koji su uzročni faktori nastanka fibroma

Najčešće nastaje u srednjim godinama. Predispozicija za njegov nastanak je gojaznost, hormonski disbalans, hronična iritacija i genetska predispozicija. Neka novija istraživanja su otkrila prisustvo humanog papiloma virusa (HPV) tipa 6 i 11 u promenama.

Zašto fibrome treba energično lečiti

Uklanjanjem fibroma se sprečava njihovo dalje širenje po koži jer je u nekim slučajevima dokazano prisustvo virusa.

Povređivanje ili uvrtanje fibroma izaziva bol i krvarenje. U prevojima, posebno u toplim mesecima, može da se javi svrab, iritacija i sekundarna infekcija.

Takođe je veoma bitan i estetski aspekt lečenja jer koža sa papilomima izgleda grubo i neuredno, a njihovim odstranjivanjem se ponovo dobija zdrava lepa koža bez ovih neprijatnih izraslina.

Dijagnoza

Dijagnoza je jednostavna, iako mogu da liče na bradavice i mladeže, a postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda i patohistolopkog nalaza.

Veće fibrome treba poslati na PH da bi se proverile ćelije fibroma pod mikroskopom i isključilo prisustvo tumorskih ćelija.

Koje su metode lečenja fibroma

Metode lečenja su odstranjivanje laserom ili radiotalasna metoda. Na osnovu obimnih studija rađenih i u svetu i kod nas radiotalasna metoda je pokazala visok stepen efikasnosti – procenat izlečenja je 97 %

Osim efikasnosti radiotalasna metoda daje i odličan estetski rezultat jer se fibromi otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom u trajanju od 20 – 40  sekundi, bezbolno, I sa jedva primetnim ožiljcima. Za samo par minuta moguće je odstaniti 20 – 30 promena. I sami pacijenti su najzadovoljniji primenom radiotalasa. Uklanjanje je jednostavno i bezbolno uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Fibromi na očnim kapcima

Za promene na očnim kapcima takođe su idealni radiotalasi jer je to jedina metoda potpuno bezopasna za oči, a izuzetno je komforno  uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Kako odabrati lekara

Neprijatna iskustva sa radiotalasima možete doživeti samo ako vam rade lekari bez potrebnog znanja i iskustva. Naravno za iskusnog radiotalasnog hirurga to su vrlo jednostavne intervencije bez obzira na veličinu ili lokalizaciju, zato mudro birajte gde ćete se lečiti.

Autor teksta: Dr spec Svetlana Bogdanović Rašković, specijalista
plastične hirurgije

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Leave a Reply